Om mig

Min väg till hälsosam inställning när det gäller kost och träning

Amanda Karlsson heter jag och driver House of Recomp sedan augusti 2019. Jag är 37 år gammal och jobbar som ekonom.
Recomp kommer från engelskans recomposition som främst syftar på ”body recomposition”. Det är det som jag sysslar med på fritiden, nämligen att hjälpa människor att bygga om sin kroppsfysik.

Jag arbetar endast efter vetenskapliga grunder och framförallt evidensbaserad praktik (EBP).
Utöver eget intresse har jag studerat nutrition & träning. Jag har gått utbildningen Personal Trainer Education genom JPS Health & Fitness, en fantastisk och omfattande utbildning med kända forskare och industriledande tränare. Jag läser och följer dessutom erkända forskare i världen när det gäller kost och träning. Fråga mig gärna så berättar jag mer.

Med en tjugoårig bakgrund inom föreningslivet som aktiv handbollsspelare, tränare, domare, styrelseledamot samt ordförande vet jag vikten av rörelse och motion. Jag har alltid tränat! Handboll, löpning och styrketräning har varit mina motionsformer. Det som alltid gått upp och ner är dock min fysik. 

Här är jag och min förändring mot en mer definierad fysik.

Om det är en diet, så har jag säkerligen provat den, även om jag ofta hållit det för mig själv. Lchf, periodisk fasta, smoothie dieten, viktväktarna, rikshospitalets dieten, lågkolhydrat, lågkalori. You name it, I’ve done it! Av den anledningen har även min vikt pendlat under femton år. Jag älskar “onyttig” mat och allt sött som kommer i min väg, jag är en dessertmänniska och tar gärna mer än en. 

Ibland ”medeltränad”, ibland mer vältränad men gemensamt är att jag alltid är GLAD att jag tränade. För vem ångrar ett träningspass?

Allt eller inget var mottot under lång tid. Med den inställningen är det svårt att behålla en balans med träning och kost. Våren 2018 bestämde jag mig för att det måste finnas en enklare och mer vetenskaplig väg till att hålla en god och framförallt definierad fysik, utan att behöva hålla på med extrema dieter och restriktioner.

Jag var trött på extrakilona, det där pluffset på magen och jag ville absolut inte förbjuda mat. För säger någon till mig; ”du får inte äta detta”, då tänker jag direkt–> jaha, hur länge då? Sen är den onda cirkeln igång. Jag har all respekt för människor som kan vara strikta långa perioder, utesluta godis/chips/kakor etc men det funkar inte för min del, varken i det korta eller långa loppet. Jag vill äta det jag vill och ändå hålla en slank figur.

Jag började plöja vetenskapliga artiklar i månader och tittade på lyckade forskningsresultat. Vad var skillnaden på människor som behåller sin fysik och sin vikt? Hur blir man av med det envisa magfettet?

Vågen är bara ett av flera progressionsmått, att ta bilder kontinuerligt är ett annat.

Utifrån vetenskap, min egen erfarenhet (positiv & negativ) och personlig preferens har jag målmedvetet jobbat med kosten och träningen mot mitt personliga mål. Det är inte alltid lätt, men det är alltid värt det i slutändan. Min fysik är numera ibland ”medel”, ibland mer definierad men jag vet alltid exakt vilka val jag gjort för att komma dit. Inga ursäkter, inga beskyllningar, endast acceptans, ansvarstagande och alltid en strävan att göra lite bättre val framåt.

Det viktiga i min strategi är att all mat är tillåten och att man måste röra på sig ett par gånger i veckan. Motion är en viktig komponent, både fysiskt och psykiskt. Med kunskap om mat och dess betydelse, eget ansvar, förståelse för den mentala biten kring hälsa har sedan resulterat i en modell som fungerar i det långa loppet.

Ett tecken på mental utveckling är synnerligen att vara bekväm med att visa upp sin gamla ”form” . Det är nämligen viktigt att säga att jag inte skäms för mitt gamla jag. Tack vare kunskap så vet jag bättre idag. Knowledge is power!

På samma sätt hjälper jag nu människor att nå sina mål, utifrån sina egna erfarenheter och personliga preferenser. Det kan handla om att man vill tappa fett, öka i muskelmassa eller helt enkelt vill göra en livsstilsförändring.

Evidensbaserad praktik innebär att den professionelle väger samman sin expertis med bästa tillgängliga kunskap, den enskildes situation, erfarenheter och önskemål vid beslut om insatser.

Socialstyrelsen

Jag säljer inget magiskt piller som kommer göra dig smal, vältränad eller muskulös. Mitt mål är att utbilda dig i kost och träning, du ska förstå betydelsen av flexibilitet och att ta eget ansvar för ditt mål. I slutändan är det du som ska göra jobbet, jag kommer ge dig verktygen för att lyckas. 

64,5kg VS 61,8 kg.
2,7 kilo är ingen större skillnad skulle vissa säga. Men en bra och planerad deff innebär uteslutande fettförlust och det syns tydligt på konturerna på kroppen.

Så om du är intresserad av en quickfix, supersnabba resultat, juicedieter, ”waisttrainers”, allt eller inget tänk då är inte min coachning och strategi något för dig. Jag arbetar efter hållbara vetenskapliga metoder som tillåter flexibilitet, samtidigt som man jobbar med sin mentala inställning till träning och kost. Det tog dig tid att komma vart du är idag, så låt denna process också ta tid. Det vinner du på i längden!

För att få en uppfattning om kostbiten kika in nedan;
Intro till macros